Begrafenis

Na het overlijden van een dierbare, is één van de eerste keuzes die gemaakt moet worden; wordt hij/of zij begraven of gecremeerd. Het kan zijn dat de overledene bij leven de uitvaart vooraf al heeft geregeld. Met het vooraf regelen van een uitvaart geeft iemand aan wat zijn/haar uitvaartwensen zijn. In sommige gevallen heeft een overledene nog niet nagedacht over zijn uitvaart. Dan is het aan u, als nabestaande, om deze keuze te maken. Op deze pagina vertellen we u over het begraven van een dierbare, de verschillende mogelijkheden en zaken waar u rekening mee moet houden.

Begraafplaats

Op veel begraafplaatsen mag u zelf een plaatsje kiezen. Hield uw overleden dierbare van licht en warmte en kiest u daarom voor die plaats in de zon? Of vindt u het juist fijn bij dat bankje, zodat u nog vaak in de buurt kan zitten, in de schaduw van die sfeervolle boom?

Bij een graf krijgt u te maken met kosten voor het gebruik en onderhoud, die per gemeente kunnen variëren. Bovendien zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld een begraafplaats bij een kerk of een natuurbegraafplaats.
Onze uitvaartverzorger kan u precies informeren over de kosten en mogelijkheden per begraafplaats.

Grafmonument

Op sommige begraafplaatsen vindt u prachtige standbeelden en zuilen als grafmonument, die elk graf persoonlijk maken. Op andere begraafplaatsen treft u een strakke opstelling van eenduidige kruizen, ook weer mooi door de eenvoud. Op een natuurbegraafplaats komt vaak geen permanent grafmonument, maar wordt de plaats na verloop van tijd opgenomen in de natuur.

 

Redenen om te kiezen voor een begrafenis

  • U geeft de voorkeur aan een natuurlijk en geleidelijk afscheid.
  • U heeft het gevoel dichtbij uw dierbare te kunnen zijn.
  • Uw familie maakt al gebruik van een familiegraf.