Begrafeniskosten

Als u te maken krijgt met een uitvaart, dan bent u in eerste instantie vaak niet bezig met de kosten die hierbij komen kijken. Het is daarom goed om alle mogelijke kosten op een rijtje te zetten. Op deze manier kunt u bepalen hoe u uw begrafenis wilt indelen en komen uw nabestaanden niet voor onverwachte kosten te staan.
In de meeste gevallen is een begrafenis duurder dan een crematie. Bij een begrafenis heeft u bijvoorbeeld te maken met de aanschaf van een graf en een grafsteen/grafmonument. Toch hangen de uiteindelijke kosten van een crematie of begrafenis grotendeels van de uitvaartwensen van u of uw nabestaande af.

Wat kost een gemiddelde begrafenis?

De kosten voor een gemiddelde begrafenis lopen al gauw op tot een bedrag tussen de €6.500 en €10.000. Afhankelijk van uw uitvaartwensen kan dit bedrag hoger of lager uitvallen.

De voornaamste begrafeniskosten bestaan uit grafkosten. Grafkosten verschillen per gemeente of begraafplaats. Kosten verschillen daarbij ook nog voor het soort begraafplaats waar u voor kiest. U kunt namelijk kiezen voor een gemeentelijke, kerkelijke of particuliere begraafplaats. Daarnaast zijn er ook monumentale of historische begraafplaatsen waar u of uw nabestaanden voor kunnen kiezen.

Houd rekening met de volgende kosten

Er zijn verschillende kosten voor een begrafenis waar u rekening mee moet houden. Allereerst krijgt u te maken met de kosten voor een grafkist. De prijs voor de goedkoopste kist ligt rond €500. Tijdens het gesprek hebben wij een boek bij met verschillende modellen rouwkisten. Kiest u voor een exclusief model, massief hout met satijn of katoen bekleed of kiest u voor een duurzame kist?

Op de dag van de uitvaart zijn er verschillende manieren om de overledene te vervoeren. In de meeste gevallen wordt de rouwauto ingezet. Maar daarnaast zijn er verschillende alternatieven; dit geeft ruimte om vervoer te kiezen dat bij de overledene past. De kosten voor rouwvervoer beginnen vanaf €260.

U of uw nabestaanden hebben zelf de keuze waar iemand begraven wordt. U kunt kiezen voor een begraafplaats in de woonplaats van de overledene, een familiegraf en zelfs een begrafenis in het buitenland behoort tot de opties. De kosten voor de begraafplaats zijn sterk afhankelijk van de gemeente en het type graf. Hier in de Kempen kost de huur van een graf voor 20 jaar circa €1.100. De kosten voor het delven van het graf zijn hier niet bij inbegrepen.

Ook kunt u kiezen voor een natuurbegraafplaats, deze kosten liggen over het algemeen iets hoger met de gemiddelde kosten van €4.000.

ls een dierbare begraven dan is het gebruikelijk na een aantal maanden een grafsteen te plaatsen, dit ter herinnering aan de overledene. Op de meeste begraafplaatsen is het zelfs verplicht een grafsteen of gedenkmonument te plaatsen, naast steen kan het monument ook worden gemaakt van glas, kunststof of hout. De kosten van een grafsteen starten vanaf €1250,00 en kan oplopen tot meer dan €4000,00 (dit hangt af van het soort steen, de bewerking van de steen en eventuele grafaccessoires).

Bent u benieuwd wat wij voor uw begrafenis kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en dan bespreken we graag persoonlijk de mogelijkheden samen met u.

Redenen om te kiezen voor een begrafenis

  • U geeft de voorkeur aan een natuurlijk en geleidelijk afscheid.
  • U heeft het gevoel dichtbij uw dierbare te kunnen zijn.
  • Uw familie maakt al gebruik van een familiegraf.