Crematiekosten

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie als vorm van uitvaart. Cijfers laten zien dat 40% van de mensen in Nederland kiest voor een begrafenis en 60% kiest voor een crematie. De reden waarom veel mensen tegenwoordig voor een crematie kiezen is omdat de begrafeniskosten in de regel duurder zijn dan de crematiekosten. Ook wordt een crematie steeds populairder omdat uw nabestaanden geen graf meer hoeven te onderhouden of moeten beslissen over het verlengen van een graf. De kosten van een crematie hangen van een aantal uitvaartwensen af.
We geven hier een indicatie van de gemiddelde kosten van een crematie, maar ook met welke andere uitvaartkosten u rekening moet houden.

Wat kost een gemiddelde crematie?

De gemiddelde crematiekosten liggen tussen de €4.500 en €8.000.
U moet wel rekening houden met de specifieke uitvaartwensen van u of uw nabestaanden. Hierbij kunt u denken aan hoe lang u een locatie huurt (dus voor het afscheid en na afloop de condoleance), hoeveel mensen u uitnodigt en wat u serveert. Maar ook wat er na afloop gebeurd met de as. Afhankelijk van deze wensen kunnen de kosten voor een crematie hoger of lager uitvallen.

De vaste kosten waar u in ieder geval rekening mee moet houden bij een crematie zijn de kosten voor uitvaartverzorging, het crematorium en de manier van opbaring. Ook is het goed om na te denken wat er na afloop met de as gebeurd, ook dit speelt mee in de kosten.

Hou rekening met de volgende kosten

Naast de basiskosten zijn er nog een aantal kosten waar u bij een crematie rekening mee moet houden. Op de dag van de crematie zijn er verschillende manieren om de overledene te vervoeren. In de meeste gevallen wordt de rouwauto ingezet, maar ook een wateruitvaart behoort tot de mogelijkheden. De kosten hiervoor beginnen vanaf €185.

De kosten voor een crematorium, waar de afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden en na afloop de koffiekamer moet u ook rekening mee houden. Een crematorium heeft bijna altijd een aula, waar een afscheidsplechtigheid gehouden kan worden. Dit kan echter ook in onze eigen aula. Afhankelijk van het aantal mensen en de keuze voor een grote of kleine aula, worden er ook kosten gemaakt. Na afloop is er een gelegenheid tot condoleance en de kosten voor bijvoorbeeld een koffiekamer beginnen bij €200. Over consumpties tijdens de condoleance vertellen wij u graag meer aan de hand van verschillende brochures van verschillende crematoria.

Een persoonlijke aanpak staat bij ons centraal. Vanaf het moment van melding van overlijden tot de dag van de uitvaart zijn we betrokken bij de nabestaanden; een vast gezicht en aanspreekpunt. Onze hoofdvraag bij alles wat we doen: hoe kunnen we, samen met de nabestaanden, ervoor zorgen dat iemand een eervol en waardevol afscheid krijgt? Bent u benieuwd wat we voor u of uw nabestaanden kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Redenen om te kiezen voor een crematie

  • Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis.
  • Na een crematie betaalt u geen grafkosten, tenzij de urn wordt begraven.
  • De ceremonie kan naar uw wens worden vormgegeven en is niet religiegebonden.
  • Het afscheid vindt binnen plaats en wordt niet beïnvloed door het weer.
  • Crematoria hebben vaak goede ruimtes met optimale beeld- en geluidskwaliteit.
  • U kunt zelf een asbestemming kiezen: bewaren, verstrooien of allebei.
  • Cremeren is een hygiënisch proces.