Van den Berk uitvaartzorg

Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan a.u.b. vrijblijvend contact met ons op

Verzorging van de overledene

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

Ja, u mag de overledene zelf, of samen met de medewerker van het uitvaartcentrum, verzorgen en aankleden. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Wat is lijkstijfheid/rigor mortis?

Een overleden lichaam zal onder normale omstandigheden, vanaf het moment van overlijden tot 6 uur daarna stijf worden. Deze stijfheid blijft 12 uur in stand, daarna zal het over de daarop volgende 12 uur weer langzaam afnemen. De mate van stijfheid en tijdsduur kan beïnvloed worden door temperatuur, leeftijd, omstandigheden bij overlijden..etc. De stijfheid treedt op in de spiermassa van het lichaam, dus niet in de huid maar in de daaronder liggende spieren.

De stijfheid is makkelijk op te heffen door de arm, de vingers of het been gewoon te bewegen. Er hoeft dus niets gebroken te worden. Dat is een fabeltje. Het is dus altijd mogelijk om op de dag van de uitvaart nog ringen of andere sieraden te verwijderen zonder de overledene te beschadigen.

Wat zijn lijkvlekken?

Dat zijn de donkere rode of paarse verkleuringen die je aantreft op een overledene. Als iemand overlijdt stopt het hart met het rondpompen van het bloed door het lichaam. Het bloed en de daarin aanwezige rode bloedcellen, zullen in de bloedvaten door de stilstand en de zwaartekracht naar het laagste punt met de minste weerstand zakken, dat is vaak de rug, onderarmen of hielen. Ook vaak te zien in vingertoppen en oorlellen, waar het met enige massage kan verdwijnen, omdat je dan het bloed weg duwt uit die gebieden.