Van den Berk uitvaartzorg

Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan a.u.b. vrijblijvend contact met ons op

As en asbestemming

Hoe krijg ik zeker de juiste as?

Er zijn procedures die moeten worden nageleefd die borgen dat de identiteit van de overledene kan worden vastgesteld.
De uitvaartverzorger plakt een identificatiestickertje met een nummer op de kist. Bij aankomst bij het crematorium wordt de identiteit gecontroleerd aan de hand van meegenomen documenten en het nummer op de kist. Dit gebeurt nogmaals voordat de kist wordt ingevoerd in de oven. Op de kist gaat een vuurvast steentje met het unieke crematienummer. Dit gaat mee in de oven en blijft in de as aanwezig, totdat de as bijvoorbeeld verstrooid wordt. Aan de hand van dit steentje kan altijd de identiteit van de overledene worden vastgesteld.
Als de sticker niet op de kist is aangebracht, of de gegevens kloppen niet met de documenten, zal de familie gevraagd worden de overledene alsnog ter plekke te identificeren.

Mag ik de as meenemen naar het buitenland?

Ja, dat mag.
Informeer altijd bij consulaat/ambassade van het desbetreffende land. Bij veel landen gaat dit vrij eenvoudig en heeft u alleen een crematieverklaring (in een voor dat land leesbare taal) en een afgesloten asbus nodig. Bij sommige landen gelden echter strenge regels. Informeert u voor de zekerheid dus altijd.

Mag ik een beetje as bewaren?

Ja, dat mag. De as mag in delen worden bewaard, ook op verschillende bestemmingen. U kunt een deel verstrooien en een deel bewaren, bijvoorbeeld in een asmedaillon of glasobject.

 

Waarom kan ik pas na 4 weken beschikken over de as?

Volgens de Nederlandse wet mag een crematorium de as pas een maand na crematie vrijgeven. Het crematorium bewaart de asresten gedurende deze maand in een speciale ruimte. Op deze manier hebben de nabestaanden voldoende tijd om na te denken wat ze met de as willen doen.

In Belgiƫ wordt deze termijn overigens niet gehanteerd. Als u kiest voor een crematorium in Belgiƫ, kunt u wel meteen over de as beschikken.

Waar mag de as verstrooid worden?

U mag de as verstrooien op een voor u speciale plek. Wel moet u toestemming vragen en krijgen van de eigenaar van de grond waarop u de as wilt verstrooien. Er is overigens veel mogelijk rond asverstrooiing. Onze uitvaartverzorger kan u daar alles over vertellen.

Waarom moet ik mij legitimeren als ik de as ophaal?

Het crematorium kan de as alleen meegeven aan de aanvrager van de crematie of een door de aanvrager gemachtigde. Het crematorium moet kunnen controleren of de juiste persoon de as ophaalt, of dat er een machtiging is afgegeven.

Ben ik vrij om zelf te kiezen hoe de urn of het monument voor de urnentuin eruit ziet?

Het is belangrijk dat u altijd in overleg treedt met het crematorium of de begraafplaats waar wordt bijgezet. De maten van de nissen in urnenmuren kunnen verschillen en ook zijn er meestal regels voor maatvoering en soms uitvoering van monumenten.

Hoeveel as blijft er over?

Van een volwassen persoon blijft ongeveer 2,5 – 3 kg as over.