Bij een uitvaart kiezen we steeds vaker voor cremeren.

Volgens de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) koos men in 2016 in 63,7% van de uitvaarten voor een crematie. Dat hoge percentage heeft zeker ook te maken met de mogelijkheden om het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken in een sfeervolle, comfortabele omgeving. Daarnaast is cremeren ook goedkoper dan begraven omdat u nadien geen grafrechten hoeft te betalen.

Hoe gaat cremeren in zijn werk?

Na de afscheidsceremonie wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Als u dat wilt, kunt u uw overledene dierbare hierbij vergezellen tot aan de oven. Daar neemt u dan afscheid. Daarna vindt de crematie plaats in in een crematieoven, die speciaal is ontwikkeld voor het verbranden van een menselijk lichaam. Deze verbrandingsoven wordt verhit met gas. De crematie verloopt rook- en reukloos dankzij deze moderne techniek van verbranding en de diverse filters. Het verbrandingsproces wordt gestuurd door een computer. Daarnaast is er altijd een deskundig medewerker aanwezig ter controle. Deze ovenist zorgt er ook voor dat er bij elke crematie een identificatiesteentje met een uniek nummer in de oven wordt geplaatst, zodat de as daarna geïdentificeerd kan worden. Een crematie duurt gemiddeld 75 minuten. Na het crematieproces worden de as en eventueel andere overblijfselen verzameld, zoals chirurgische metalen die niet (geheel) verbranden. Deze edele metalen worden aan het Dr. C.J. Vaillant Fonds gegeven, die de opbrengst besteedt aan een goed doel. Na het afkoelen in de asverwerkingsruimte verzamelt de ovenist de as in een zogenaamde asbus. Deze kan een maand na de crematie worden opgehaald door de nabestaanden, die daarna kunnen zorgdragen voor de asbestemming.

Meer weten?

Indien u meer wilt weten over cremeren of begraven of andere vragen heeft op uitvaartgebied kunt u altijd contact met ons opnemen. Daarnaast zijn er met regelmaat open dagen in diverse crematoria en op meerdere (natuur)begraafplaatsen. Wij houden u graag daarvan op de hoogte op onze site  www.berkenloonen.nl/Over-ons/Activiteiten en op Facebook.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.