category: Crematie

Crematie

Moet de afscheidsceremonie in het crematorium plaatsvinden?

Nee, dat hoeft niet. De bijeenkomst kan ook in een kerk, zaal, uitvaartcentrum of op een andere locatie plaatsvinden.
Na afloop gaat de overledene naar het crematorium voor de crematie zelf. Nabestaanden kunnen de overledene hierbij begeleiden, maar dat hoeft niet.

Mag ik aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven?

Ja: bij de meeste crematoria is dit toegestaan. Geeft u deze wens wel van tevoren aan. Meestal is er wel een beperking aan het aantal mensen dat mee kan naar de ovenruimte in verband met beschikbare ruimte en veiligheid.

 

Hoe lang duurt een crematie?

Het proces van de crematieoven duurt gemiddeld tussen de 75 en 90 minuten.

Wordt iedereen apart gecremeerd?

Ja. De crematie-oven biedt slechts ruimte voor 1 kist tegelijk.
Het is wettelijk ook niet toegestaan meer overledenen tegelijk te cremeren.

Mag je ook zonder kist gecremeerd worden?

In de meeste crematoria is het mogelijk zonder kist gecremeerd te worden. Wel bent u verplicht de overledene op te baren op een stevige bodemplank met opstaande randen. De overledene dient te zijn opgebaard in bijvoorbeeld een lijkwade of doeken van natuurlijke materialen. De overledene dient volledig in deze doeken te worden gewikkeld.

Wat gebeurt er met de asresten na de crematie?

Na afloop van de crematie wordt de ovenkamer zorgvuldig gereinigd. De as wordt samen met het identificatiesteentje afgekoeld, van metaaldelen ontdaan en in een afsluitbare urn verzameld. Op de deksel van de urn is de naam van het van het crematorium en het crematienummer gegraveerd.
Volgens de Nederlandse wet moet het crematorium de as een maand bewaren. Daarna kunt u de as ophalen.

Wat gebeurt er met metalen die overblijven na een crematie?

Bij een crematie blijven, naast de as van de overledene, ook metalen achter. Het kan metaal zijn dat onderdeel is van de uitvaartkist Het kan ook hoogwaardige materiaal zijn dat is gebruikt voor kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Juist omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze in de regel kostbaar.

Nadat de metalen uit de crematie-as zijn verwijderd, worden deze in het crematorium bewaard. Een gespecialiseerd bedrijf zamelt ze in én draagt vervolgens zorg voor de recycling van de basismaterialen. Ook edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) worden soms in de as aangetroffen en langs dezelfde weg gerecycled.

De opbrengsten worden gestort in het Dr. C.J. Vaillant Fonds dat hiermee sinds 1997 verschillende goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt.